Clapham
The international family in this Edwardian end-of-terrace home wanted a low maintenance, easy to use kitchen with an indoor/outdoor feel, reflecting their Kiwi and South African roots. 

The existing side return extension was tired and needed updating, so we started by raising the ceiling height to expose the steelwork and designing a large skylight to flood the room with natural light. Putting in large format concrete-effect porcelain tiles that continue outside creates the perception of a much larger space as your eyes are drawn out, amplifying the spacious feel from the raised ceiling. We chose the sliding glass doors for their slim profile and flush threshold. 

The family loves cooking, so we specified Gaggenau appliances throughout, with a large capacity fridge/freezer, multifunction ovens and a full-surface induction hob. 
Blue stacked tiles with a subtle texture define the dining area, creating a hardwearing surface for chairs pulled out as well as for sticky little hands! 
The reclaimed, stained wood door with inset handles is from our contemporary furniture range, and we mixed it with a vintage lacquered finish on the wall units and oven/larder cupboard.

The natural quartzite worktops with dramatic, eye-catching veining are also practical for everyday use. We continued the worktop as a splashback and as a waterfall edge on the island. To maximise space, we chose a pocket-door breakfast unit to store the coffee machine, small appliances and breakfast items; and the island drawers facing the dining table are used as a store for the children’s craft items.